DAPUR KECIL KU

Khamis, 13 Mei 2010

SUP KENTANG DAN BROKOLI



SUP BROKOLI&KENTANG


Sumber : Chef Sabri

copy madiha

Bahan2

300 g kentang ~ buang kulit dan dipotong dadu

200 g brokoli (MaDiHaA letak double quantity) ~ dipotong

60 g Bawang besar holland (letak 1 biji besar)~ dihiris

80 g celeri (letak dlm 2 tangkai je)~ dihiris

1 kiub ayam

1 tin susu sejat penuh krim

2 liter air

1 biji air limau nipis (letak setengah biji je)

2 sm garam (letak secukup rasa)

1 sm gula



Hiasan : Daun bawang dihiris dan bawang goreng (tak letak pun)



Cara:

1. Dalam satu periuk masukkan air, kentang, brokoli, bawang besar, celeri, kiub ayam dan masak hingga mendidih selama 20 minit.

2. Padamkan api dan masukkan susu, kacau hingga rata.

3. Biar sup menjadi suam dan masukkan ke dalam bekas pengisar.

4. Kisar hingga halus kesemuanya dan masukkan semula ke dalam periuk.

5. Panaskan semula bahan2 yang dikisar lalu masukkan garam, gula & jus limau.

6. Hias dengan daun bawang & bawang goreng. Siap untuk dihidangkan bersama roti bawang putih.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...