NASI PILAF
copy shima
resepi: myperiukbelanga.blogspot.com/ c&p fr blog kak nita sheefield
2 1/2 cwn beras basmathi (rendam sejam)
1 ulas bwg besar
1 ulas bwg putih
1 btg kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
3 biji cengkih
2biji buah pelaga
1 cawan minyak sapi
2 sudu besar kismis hitam
10 biji buah gajus (sajer letak)
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul
3-4 helai dau bay/salam
Air utk masak nasik
CARA:
1. Panaskan periuk nasik. Masukkan minyak sapi.
2. Bila minyak dah panas dan cair, masukkan rempah tumis, bwg besar, putih.Kacau2 hingga bwg layu. 3. Kemudian masukkan nasik, buh daun pandan dan air. Air tu bubuh dlm 1cm atas sikit dari beras.
4. Buh garam secukup rasa & tabus kismis& badam.Bila nasik masak, gembur2kan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan