DAPUR KECIL KU

Selasa, 30 Mac 2010

FRUIT'S n NUTS BREAD

CRAZY CHOCOLATE CAKE



Crazy Chocolate Cake (Aludra:MyResepi)


copy umieaisyah.fotopages

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan gula halus
• 3 sudu besar serbuk koko
• 1 sudu kecil baking soda
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil garam
• 1/3 cawan minyak canola/minyak sayuran
• 1 sudu besar cuka
• 1 sudu kecil vanilla
• 1 cawan air sejuk

Cara-cara
1. Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2. Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4. Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5. Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2

Isnin, 29 Mac 2010

BUBUR NASI + IKAN BILIS

BUBUR NASI + IKAN BILIS

RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE



RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO


Source : Shiela Mambo via Kacip via Mamafami and copy ummi aisyah


Ingredients :

125g dark chocolate - diced and melted
125g butter
125g castor sugar
2 eggs - slightly beaten
155g self raising flour
80 ml fresh milk
1 teaspoon vanilla essence


Method :
1. Cream butter and sugar till light.
2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
5. Grese well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.

ROTI GULUNG KAYU MANIS


ROTI GULUNG KAYU MANIS


copy http://rumahomakitchen.blogspot.com/2009/03/roti-gulung-kayumanis.html

BAHAN:

7 g ragi instant
180 ml air hangat(45 derajat Celcius)
50 g gula pasir
5 g garam
1 telur
340 g tepung terigu protein tinggi
*1 susu besar susu tepung-ibu tambah


BAHAN OLESAN: (Campur rata seluruhnya)

55 g butter
7 g bubuk kayumanis
70 g gula palem
*mix fruit @ raisin(ini ibu tambah)
CARA MEMBUAT:

Campur ragi instant dan air hangat dalam sebuah mangkuk kecil.
Biarkan sampai tercampur (kira-kira 10 menit)
Dalam sebuah panci besar masukkan, campuran ragi, gula, garam, telur dan separuh tepung.
Aduk sampai campuran rata. Masukkan tepung sisanya dan uleni sampai kalis.
Istirahatkan adonan selama 10 menit (tutup dengan lap lembab).
Siapkan loyang berukuran 20 x 20 cm, olesi dengan butter tipis-tipis.
Bagi adonan menjadi 16 bagian
Ambil satu bagian adonan, roll bentuk persegi memanjang.

0lesi permukaannya dengan campuran butter + kayu manis + gula palem.

Gulung.
Letakkan pada loyang.
Kerjakan sampai seluruh bagian.
Istirahatkan lagi selama 45 menit.
Oven dengan suhu 200 derajat celcius sampai matang.
Kira-kira 20 menit.
Resepi yg sedap dan best.t.q kepada kawan dr seberang yg sudi share resepi di blog nya

Sabtu, 27 Mac 2010

EGYPTIAN ON RUSH SANDWICH

EGYPTIAN ON RUSH SANDWICH

COPY UMMIZAIHADI
Bahan:-

· 2 - 3 helai sayur kobis (dipotong nipis2)

· 1 keping daging burger (dihancurkan)

· 1 biji bawang besar (racik2)

· 1 biji telor ayam

· carrot (dipotong halus-halus)

· 2 biji cili merah (diracik) (*ummi letak 1 biji je)

· garam secukup rasa-tukar guna sos Lea&Perrin

· roti gardenia secukupnya

· 1 sudu besar mayonis

· sos cili

· slice cheese/cheesedale

Cara Menyediakan:-

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga naik bau.

2. Masukkan cili yang dipotong, kacau. Masukkan burger pula, gaul sekata hingga burger masak.

3. Masukkan pula sayur kobis dan carrot. Gaul dalam 2 minit.

4. Lepas tu pecahkan telor dalam kuali. Jangan scramble dulu, Biar sekejap, baru scramble telor tu. Gaul dengan bahan2 hingga masak. Tutup api.

5. Pindahkan dalam mangkuk dan masukkan mahyonis, gaul sekata.

6. Kemudian masukkan sos cili (jika suka).

7. Letak bahan antara 2 keping roti tadi serta slice cheese. Siap

CHICKEN GOLDEN BLEU

CHICKEN GOLDEN BLUE


COPY MADIHA

Bahan2 Untuk Ayam

2 ketul dada ayam

2 batang sosej ayam

2 keping keju slice

garam secukupnya

lada sulah secukupnya

sedikit sos tiram

tepong jagung secukupnya

bread crumb secukupnya

1 biji telur

minyak yang banyak untuk menggoreng deep fry



Sos perang / Sos cendawan secukupnya (lihat resepi di bawah)



Side Dishes Tambahan yg Lain

1 tin kacang panggang

Salad atau boleh jugak buat coleslaw

Side dish berasaskan kentang spt mashed potato/curly fries/ french fries (MaDiHaA guna hash brown)

1. Bersihkan ayam, buangkan kulit serta tulang2nya. Gunakan isi sahaja. (tapi terpulang masing2 jika anda suka bahagian kulitnya tak perlu buang) Buatkan lubang ditengah2 dada ayam agar dapat dimasukkan sosej dan keju slice.

2. Balutkan keju slice pada sosej lalu sumbatkan ke dalam lubang yang dibuat ditengah2 dada ayam tadi. Jika ada bahagian yang nampak terbuka boleh cucukkan dengan lidi satay yang tajam supaya nampak kemas. (pastikan lepas goreng, buangkan balik lidi satay tersebut. Buatkan cara yang sama pada dada ayam yang seketul lagi.

3. Taburkan garam, lada sulah & juga sos tiram pada dada ayam tadi dan gaul rata. Biarkan sebentar.

4. Pukul telur lalu ketepikan sebentar. Sediakan tepong jagung di dalam sebuah pinggan. Sediakan serbuk roti di dalam sebuah pinggan yang lain. Ambil dada ayam tadi lalu masukkan ke dalam tepong jagung dan ratakan keseluruhan dada ayam. Celupkan pula ke dalam telur hingga rata lalu masukkan pula ke dalam serbuk roti dan balik2kan agar seluruh dada ayam tersalut dengan serbuk roti. Ketepikan. Ulang yang sama untuk dada ayam yg satu lagi.

5. Panaskan minyak yang banyak dengan api yang kecil/sederhana. Goreng ayam tadi sehingga garing & masak.

6. Sediakan pula sosnya. Boleh ikut resepi original Kak Amal di sini atau ikut resepi yang MaDiHaA buat kat bawah tu yer. MaDiHaA tukar resepi sebab tak jumpa cari serbuk sos perang macam Kak Amal tu.. maaf ye K. Amal sebab ubah2 resepi akak.

7. Semasa menghidang. Kepingan ayam tu di potong 2 (1 ketul boleh utk 2 set). Dalam pinggan yang besar, susunkan ayam, hashbrown, salad dipicitkan sos thousand island & sudukan kacang panggang. Tuangkan sos cendawan di atas ayam & sedia untuk dinikmati semasa panas2



(Note : MaDiHaA punya ayam kurang masak di bahagian dalam walaupun dah goreng dengan api yang kecil mungkin sebab MaDiHaA guna ayam yang besar sangat.. so.. setelah dipotong MaDiHaA terpaksa bakar semula dalam oven suhu 200C selama 10 minit. Jadi sebahagian cheese dah melt dan ada yang keluar sebab ayam tu MaDiHaA dah potong dua.)



MUSHROOM SOS

Bahan2

1 biji bawang besar ~ didadu halus

2 sudu besar minyak zaitun (olive oil)

1 sudu besar mentega

1 sudu besar tepong gandum

1 sudu besar tepong jagung (dibancuh dengan ½ cawan air di bawah)

2 cawan air

1 cawan susu segar

1 kiub lembu

½ sudu kecil serbuk lada sulah

½ sudu kecil serbuk lada hitam (MaDiHaA tumbuk sendiri jer.. kalau nak lebih pedas boleh lebihkan)

½ tin cendawan butang (dlm 5 biji saiz besar) ~ hiris nipis

3 sudu besar sos perang/brown sauce (MaDiHaA guna sos HP original)

3 sudu besar kicap manis

½ sudu kecil oregano cincang (MaDiHaA guna dried oregano)

garam secukup rasa



Cara2

1. Panaskan minyak zaitun & mentega. Tumiskan bawang besar cincang hingga layu. Kecilkan api lalu masukkan tepong gandum dan kacau rata. Masukkan susu segar dan air (pastikan tinggalkan ½ cawan air untuk dibancuh bersama tepong jagung).

2. Masukkan kiub lembu, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, cendawan butang, sos perang HP dan kicap manis.

3. Biarkan sos mendidih sebentar sambil dikacau2 sentiasa. Masukkan air bancuhan tepong jagung & juga garam secukup rasa. Biarkan sos mendidih dan agak2 pekat sedikit. Jangan terlalu pekat sangat pulak ye. Bila dah secukup rasa bolehlah dimatikan api dan dihidang dengan ayam golden bleu yang siap digoreng ataupun boleh juga hidang dengan steak kesukaan anda.

CHOCO RAISIN BUN


CHOCO RAISIN BREAD

Source DIY HOME BREAD by chef Khoo See Yew
copy blog kak nor secubit garam

Ingreadients

A
300 g High Protien Flour/Bread Flour
5 g Milk Powder 3 g Bread Improver ~ k.nor tak letak
10 g Choc Powder

B
50 g Castor Sugar
1/2 tsp Salt
30 g Egg>>yg ni kita tak masukkan :D ganti dgn 1 sb WATER ROUX
180 g Cold Water
7.5 g Yeast
1/2 tsp Choc Emulco

C
15 g Butter
15 g shortening

D
150 g Raisin ~ k.nor ganti dgn choc chip (70gm)

Method
Combine A and B to form a dough. Add in C, knead until smooth and elastic.
Add in D,mix till well blended.
Cover n rest for 30 minute.
Divide into 40g each. Let them prove for 10 minutes. Roll into balls.
Arrange into (8x8x4)" greased tin. Let it prove double in size, brush with egg wash and sprinkle sesame seeds.
Bake at 180C for 20-25minutes.

ATAU

Masukkan sume dlm BM bermula dgn liquid dulu barulah masuk bhn kering.. set kan On n tunggu sampai siap bergantung jenis BM masing2 ya..Bila dah berenti tumbuk2 kuarkan angin n bg rest 10 minute sebelum dbagi2 kan kepada bebola kecil.. Selepas tu boleh leh dbahagikan setiap satu lebih kurang 40g bentuk2 kan, penaikkan lg 2 kali ganda. pastu bakar mcm biasa.



Roti yg lembut dan sedap juga jika di letakkan ini coklat filling di dlm nya kerana rorinya kurang manis

Khamis, 25 Mac 2010

TEMPE IKAN BILIS

DONUT MINI



DONUT MINI


Bahan:- (15 biji donut mini)

· 200 gm tepung roti
· 20 gm gula
· 1/2 tsp garam
· 1 tsp yis kering
· 140 ml susu segar-kurangkan 120 ml
· 20 gm butter ganti dgn criso
.1 biji telur-ibu tambah
· minyak masak untuk menggoreng
· powder sugar/gula aising - untuk tabur

Cara Membuat:-

1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Buat lubang di tengah dan masukkan susu dan yis. Gaul lagi menggunakan sudip plastik.
3. Masukkan pula butter, gaul dengan tangan hingga sebati.
4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas papan canai dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan. (Sesekali bolehlah ditabur sedikit tepung jika terlalu lembik)
5. Buatkan bentuk bulat. Masukkan ke dalam mangkuk adunan semula dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembab. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
6. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
7. Canai doh setebal 15 cm di atas papan canai dengan penggelek dan terap dengan terapan donut kecil (mini). *Ummi guna bahagian mulut gelas yang kecil jek..hehe
8. Susun di atas dulang dan rehatkan doh sebentar hingga naik 1 1/2 kali ganda lagi.

CHEESE SAUSAGE PUFF


CHEESE SAUSAGE PUFF


Bahan:-
· 1 keping pastry puff jenama Pampass (potong 4 segi kpd 4 kpg atau bole juga pakai puff jenama Kawan tu..xyah potong dah)
. 4 ketul sosej
· 1 keping slice cheese (potong memanjang halus2 kpd 4 slice)
· 1 biji telor - dipukul sedikit

Cara-Cara:-
1. Panaskan air dalam periuk dan rebus sosej lebihkurang 4 - 5 minit. Angkat dan toskan.
2. Belah bahagian tengah sosej, jangan putus. Letakkan slice cheese yang dipotong tadi di tengah2 belahan
3. Ambil 1 keping pastry yang telah dipotong 4 segi tadi, letakkan sosej dan roll.

4. Letak/atur atas loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Kelar2 sikit puff secara menyerong dengan pisau.
5. Sapu telor dan bakar pada suhu 175 C selama lebih kurang 20 minit/kuning keemasan

SWEET BUN



SWEET BREAD


Bahan A:-
·240 gm tepung roti
·60 gm tepung gandum
·50 gm gula kastor
·10 gm tepung susu
·2 camt. yis segera
·5 gm garam

Bahan B:-
·1 biji telor
·150 gm susu segar/air

Bahan C:-
·20 gm mentega tanpa garam (unsalted butter)

Topping (optional):-
·black & white sesame seeds
·raisins
·almond flakes

Filling - ikut suka (akak x letak pun)ibu pun tak letak tp ibu campur dgn mixfruit uli sekali bg rata
Cara Membuat:-

1.Masukkan bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaulkan rata.
2.Kemudian masukkan pula bahan2 B dan uli sehingga terbentukkan doh.
3.Selepas itu masukkan mentega dan uli lagi sehingga elastik dan tidak melekat di tangan. semasa menguli doh jangan tambahkan lagi tepung walaupun ianya agak melekit di tangan
4.Buatkan bentuk bulat doh tadi dan masukkan semula ke dalam mixing bowl dan tutup supaya doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam.
5.Setelah siap keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai dan tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin. semasa proses ini bolehlah ditaburkan sedikit tepung tetapi jangan banyak.
6.Bahagi2kan doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola yang kecil. setelah siap biarkan doh rehat selama 10 min lagi.
7.Setelah itu isikan doh tadi dengan filling dan tutupkan semula menjadi bentuk bola dan susukan ke dalam loaf pan atau springform pan.
8.Sapukan permukaan doh dengan telur yang telah dipukul atau dengan susu segar dan kemudian taburkan dengan topping.
9.Bakar pada suhu 180-190C selama 15-18 min atau sehingga masak dan keperangan.

Note:

utk mendapat kan roti yg kekal lembut, lepas roti masak letakkan di atas redai sekejap dan bila roti tu suam2 masukkan kedlm bekas bertutup atau plastik yg di alas dgn tisu dapur.pd ke esokkan harinya roti akan tetap lembut seperti baru masak.selamat mencuba

Rabu, 24 Mac 2010

SAYUR LEMAK JAMBU GOLOK

SAYUR LEMAK BUAH JAMBU GOLOK


Bahan-bahan

7 biji buah jambu golok/buah gajus

1 cawan santan pekat

1 biji cili merah hiris panjang

1 labu bwg besar potong baji

2 ekor sotong potong pendek2

5 ekor udang


cara2

cincang buah jambu kemudian perah airnya sehingga abis kemudian cuci(tujuan nya utk menghilangkan rasa kelat buah)bila semua dah sedia masukkan kesemua bahan dlm satu periuk kemudian perasakan dan masak sehingga kuah mendidih tp sentiasa kacau supaya santan tak berketul.bila dah mendidih tutup api dah siap di hidang

Selasa, 23 Mac 2010

PAU

PAU


BAHAN-BAHAN:
· 240 g tepung Hong Kong (Tepung halus)
· 1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
· 1 tsp yis
· 25 gm shortening
· 100 ml air suam *
· 30 g gula halus *
· 1/2 tsp cuka *

CARA-CARA :

1. Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
2. Gaul ramas hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3. Campurkan bahan yang bertanda *
4. Masukkan air yang bercampur dengan cuka dan gula.
5. Adun hingga menjadi doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan boleh juga gunakan BM, caranya masukkan semua bahan doh kedalam BM, pilih setting Dough dan 'ON'). Rinn guna mixer
6. Perap doh selama 45 minit.
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
8. Bahagi kepada 10 bahagian berat lebihkurang 35gm tiap satu, bulat2kan.
9. Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tangan, sudukan inti dan cantum doh sehingga menutupi inti. (akak letak inti kacang merah)
10. Letak pau diatas sekeping kertas (2 inci x 2 inci) . Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
11. Perap pau lebih kurang 20 minit.
12. Panaskan periuk pengukus dan kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit.
13. Angkat dan sejukkan.

CUSTARD RAISIN SWEET BUN

CUSTARD RAISIN& RED BEAN SWEET BUN


Resepi asal Noreen copy ummizaihadi

Bahan:-
75 gm tepung roti
75 gm tepung kek
1 camca teh yis
60 gm susu segar
1/2 biji telor
30 gm gula pasir
25 gm mentega

Bahan Kastad:-
1 cam. besar tepung kastad
1/2 cam. besar gula pasir
85 gm susu segar
10 gm mentega
1 cam. teh esen vanila

20 gm raisins/mixed fruits
1/2 biji telor untuk sapuan

Cara-Cara:-

Untuk Kastad:-
Masukkan kesemua bahan kastad ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk. Cover dengan cling film.

Untuk Bun:-

Masukkan kesemua bahan-bahan roti di dalam mixing bowl dan kacau sebati. Uli sehingga menjadi doh, elastik dan tidak melekat di tangan. (Atau kaedah lain, masukkan ke dalam bread machine, tekan setting doh, biarkan doh siap.) Setelah siap diuli, biarkan doh naik sehingga 2 kali ganda dalam masa 45 minit - 1 jam. Kemudian tumbuk2 kan doh untuk keluarkan angin dan rehatkan doh 15 minit lagi. Kemudian canaikan doh menjadi bentuk "oblong" dan sapukan kastad, taburkan raisins. Gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut suka ketebalannya..(*ummi ni ternipis sikit, lagi cantik kau tebal sikit). Susun atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi. Sapukan bun dengan telor dan bakar pada suhu 180 deg. celcius selama 15 minit/hingga masak. Setelah masak, sapukan mentega agar bun kelihatan berkilat.


Nota:- untuk red bean bun pun sama je..cuma tukar filling dalam tu, then roll red bean filling atas doh yang dicanai..gulung dan potong

LIME CRUSH

LIME CRUSH
sumber mingguan wanita

Bahan-bahan
1/2 biji limau nipis-ambil jus nya
250 mlm ice cream soda
gula dan air batu secukupnya

blend semua bahan2 dia atas sedia di hidangkan

POPIA

POPIA
Bahan-bahan
Kulit popia secukupnya
1 paket isi ketam/crab stik-rebus sebentar kemudian potong 2 memanjang
carrot-racik halus
sengkuang-racik halus
sedikit garam
minyak utk menggoreng

sayur di atas di gaul dgn sedikit garam kemudian bentangkan kulit popia satu keping dan letakkan isi ketam td bersama sayur kemudian gulung.kulit popia blh di lekat kan menggunakan tepung gandum yg di bancuh dgn sedikit air.bila dah siap menggulung boleh lah di goreng.siap utk di mkn.


sos

2 sudu besar gula
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar cili kisar/giling
1 sudu besar cuka jika suka masam blh tambah lagi atau blh juga gunakan asam jawa
sedikit garam
1 gelas air

Didihkan gula,gula merah bersama dgn air kemudian masukkan cili dan cuka gunakan api yg perlahan supaya sos tidak mendidih sehingga menembak keluar dr periuk.bila dah agak pekat blh lah tutup api.

PUDING ROTI BERKISMIS

PUDING ROTI BERKISMIS


copy MY RESIPI

Bahan-bahan ( 4-8 )

· 500 ml Susu segar

· 8 keping Roti

· * 4 sudu besar Gula halus

· * 4 sudu besar Butter

· * 2 biji Telur

· * 1 sudu tea Esen vanilla

· * 1 sudu besar Tepung Jagung

· 2 sudu besar Kismis

Cara-cara

1. Susun roti dalam loyang dan rendam dengan susu selama 30 minit.

2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan masukkan kedalam loyang.


3. Taburkan kismis diatas adunan tadi.

4. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.

5. Hidangkan bersama ice-cream vanilla

ibu buat tambahan tabur lagi dgn bijan dan juga coklat rice

APAM PISANG

APAM PISANG

Copy mat gebu

Bahan-Bahannya

1 cawan tepung gandum*

1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)

2 biji telur gred A

100 ml minyak jagung (atau mentega cair)

1/4 cawan gula (mat guna gula perang)

4 biji pisang emas, sederhana besar*

1/2 camca teh soda bicarbonate*

Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)



Cara membuatnya :-)

Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.

Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.

Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..

TAUHU BAKAR


Cara yg mudah utk mkn tauhu bakar.
beli tauhu yg jenis siap goreng lepas tu masukkan dlm toaster bakar dlm 2 @ 3 minit kemudian potong 4.
kat atas tu ibu cuma guna timun dan sengkuan yg di racik halus kemudian tuangkan kuah rojak(ibu guna kuah rojak jenama mak bee tp sedikit manis jd ibu letakkan sikit kicap masin bg balance rasa manis tu)klu terlebih rajin buat ajelah sambal kicap kemudian tabur kacang  siap utk di mkn

Isnin, 15 Mac 2010

KEK MARBLE SUSU


KEK MARBLE SUSU


Sumber ; Fp MamaFami; resepi asal Chef Norzailina Nordin .

copy Fp Jasmeen



250g mentega

230g gula kastor

2 sudu kecil ovalet

4 biji telur

270g tepung superfine- guna tepung gandum aje..

1 sudu kecil serbuk penaik

60g susu pekat manis

2 sudu besar serbuk koko

2 sudu besar susu segar atau susu cair -guna susu segar

1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco

Almond Nib - utk tabur ateh kek...



Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik. Masukkan bahan ayak, kacau rata. Bubuh susu, gaul sebati. Bahagikan 2. Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata. Baar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak

PAI TEE



PAI TEE


copy koleksi resepi

Bahan-bahan

Untuk kulit:

1) 100 gram tepung ubi

2) 100 gram tepung gandum

3) 100 gram tepung jagung

4) 1 biji telur

5) air secukupnya(lebih kurang 300 ml)

6) ½ sudu teh garam

7) minyak masak yang banyak(untuk goreng)


Untuk kulit:


1) Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan

gaulkan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair.

2) Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.

3) Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.

4) Celupkan semula kedalam minyak panas.

5) Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.

6) Goreng sehingga kekuningan.

7) Angkat dan toskan.

Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos serta taburan kacang goreng.

Untuk inti :

1) 2 sudu minyak masak

2) 2 ulas bawang putih (cincang halus)

3) ½ biji sengkuang

4) 1 batang lobak merah

5) 1 keping tahu goreng.(potong dadu kecil)

6) 100 gram isi ayam/ udang. (cincang halus)

7) 1 biji telur(goreng dadar dan cincang halus)

½ sudu teh garam


Untuk inti :

1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam/udang. Kacau sebentar.

2) Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak.

3) Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.

4) Angkat dan ketepikan.

AYAM BAKAR LADA HITAM BERMAYONIS



Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...