DAPUR KECIL KU

Selasa, 9 November 2010

AIR ASAM MENYENGAT

aku dpt resepi setelah selongkar dapur kak nor trg memang terangkat abis lah sedap giler weh

AIR ASAM MENYENGAT by CikManis MyR
copy kak nor secubit garam
asam jawa (anggaran sekepal) + air


*BAHAN UNTUK DIHIRIS NIPIS

1 biji bawang besar

2 biji bawang merah

1 biji tomato

1 biji cili merah

1 biji cili hijau

3 biji cili padi

*BAHAN UNTUK DITUMBUK

1 biji cili merah

2 biji cili padi

1/2 inci belacan bakar

garam

gula

*BAHAN UNTUK DIPERAH

1 biji limau nipis

1/4 biji lemon~ tak letak sbb tak ada stok lemon, ganti dgn limau kasturi jer

Ambil asam jawa dan campurkan sedikit air panas. Tapis air asam jawa untuk mendapatkan jusnya sahaja. Ulangi langkah ini sebanyak 2 kali. Jangan terlalu cair.

Masukkan bahan-bahan yang dihiris nipis ke dalam air asam jawa.

Tumbuk bahan-bahan tumbuk dan masukkan ke dalam campuran air asam jawa.

Perah limau nipis dan lemon untuk memasamkan lagi air asam.

Untuk menjadikan air asam lebih menyengat, hiriskan kulit limau nipis dan lemon dan masukkan ke dalam air asam... Pasti sedap.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...