DAPUR KECIL KU

Isnin, 15 November 2010

CREAM PUFF

CREAM PUFF


MAT GEBU

BAHAN CREAM PUFF :-)

50 gram mentega

125 ml air

1/3 camca teh garam

75 gram tepung gandum, diayak

1 biji telur + 1 kuning telur

1/2 camca teh esen vanilla



BAHAN CUSTARD CREAM :-)

1 kuning telur

150 ml whipping cream

1 1/4 camca besar tepung custard

25 gram gula halus

1 camca besar parutan keju cheddar

1/2 camca teh esen vanilla



CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK CUSTARD CREAM :- Satukan semua bahan2 untuk custard cream, kecuali keju, kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga panas. Masukkan keju dan terus mengacau hingga bancuhan menjadi pekat. Bila whisk diangkat, adunan jatuh bertali. Alih custard dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, tujuan untuk mengelakkan custard tadi ber"kepala" (atau permukaannya menjadi keras). Ketepikan.

UNTUL CREAM PUFF :- Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selamat 25 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan, kemudian belah, isi ruang dalam cream puff dengan custard cream tadi, ayak sedikit gula aising sebagai penyeri


komen~agak keras dia punya doh tp rupa nya cantik cuma aku rasa aku lebih suka resepi yg biasa aku buat

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...