CHOCOLATE MINT CAKE
ummizaihadi-homesweethome
Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
200 gm tepung naik sendiri
230 gm mentega
220 gm gula kastor
230 gm telor (*ummi letak 4 biji saiz B)
3 gm esen vanila (1 sudu teh)
30 gm serbuk koko (*ummi tambah lg 1 sudu teh emulco paste)
50 gm susu segar
beberapa titis pewarna hijau
beberapa titis esen peppermint
Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhu 180 C. (*ummi set oven 165C).
Sapu butter pada loyang dan alaskan kertas baking di dasar dan bahagian tepinya.
Dalam mangkuk, pukul tepung dengan mentega hingga jadi pes yang sebati (hati-hati ketika memukul, tepung akan sedikit naik berdebu). Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, pukul telor dan gula hingga likat.
Masukkan adunan ini dan esen vanila ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati dan kembang.
Bahagi dua adunan - satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala satu bahagian lagi dicampurkan pewarna hijau dan esen peppermint.
Letakkan 2 sudu besar adunan coklat di bahagian tengah loyang dan kemudian letakkan pula 2 sudu besar adunan hijau di atas adunan coklat tadi.
Buatlah secara berselang seli hingga habis.
Kemudian hentakkan sedikit loyang sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar selama 45 - 50 minit.
Bahan Topping Honey Choc Fudge:-
150 gm coklat masakan
30 gm fresh cream
30 gm mentega
15 gm madu (2 sudu besar)
Cara Menyediakan:-
Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara "double boiler" sambil dikacau selama 5 - 10 minit hingga fudge sebati.
Sapukan fudge yang masih setengah panas di atas dan tepi kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan