DAPUR KECIL KU

Isnin, 25 Oktober 2010

CHEESECAKE

Last n3 utk hari lah,wat smlm gak dah lama tangguh agaknya klu cheese tu blh ckp dah lama tanya bila nak masak dia sib baik tak blh ckp klu dia ckp aku plak dah lama blah he..he..mana ada dlm dunia ni cheese blh ckp cuma cheezel aje yg blh ckp tu pun kartun he..he...aku ambik resepi dr dapur ummi kuantan.memang best aku suka klu cheesecake jenis mcm ni.klu ikut ummi dia ada letak base tp aku plak jenis tak suka base so aku buat cheese tu aje ha..ha..kan ke senang nak mkn.lepas tu ummi ckp sedap klu letak topping bluebery jd dah ada stok aku letak gak lah tp aku lebih layan yg plain punya klu ada bluebery pun sedap gak.jom tengok resepi

BAKED CHEESECAKE

copy ummizaihadi

Lapisan bawah (crust):-
230 gm serbuk biskut digestive (ummi guna oreo+marie)
30 gm gula kastor
75 gm butter - cairkan

Lapisan atas:
250 gm cream cheese (jenama philadelphia diakui sedap)
125 ml whipping cream
1 camca besar jus lemon (guna limau nipis pun bole)
70 gm gula kastor
3 biji kuning telor
1 camca teh esen vanila
2 camca besar tepung kastad
3 biji putih telor

Cara-cara:-
- Campurkan semua bahan lapisan bawah, ratakan dalam loyang yang telah digris terlebih dulu. Simpan dalam fridge 20 minit.
- Putar cream cheese hingga lembut. Masukkan whipping cream dan jus lemon, kacau rata. Masukkan sedikit demi sedikit gula, diikuti kuning telor dan esen vanila. Putar lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung kastad, dan kacau rata.
- Kemudian putar putih telor hingga separuh kental, masukkan ke dalam adunan tadi. Kaup balikkan.
- Tuang ke dalam loyang lapisan biskut tadi. Bakar pada suhu 175C selama lebih kurang 30-35 minit (bergantung kepada oven).
(Tips: Jangan buka pintu oven semasa memasak. Bila kek telah masak, renggangkan pintu oven. Bila telah sejuk, baru masukkan ke dalam peti selama 4 jam/benar2 sejuk. Sedap diletak topping blueberry jam.)
guna spatula aje potong kek ni mula lah tak cantik hu..hu..

Shieda sempena besday girl ari ni jd jamu mata yer kita dah siap2 potong2 dah

2 ulasan:

zarin berkata...

salam singgah...nampak best cheesecake ni...

Lin Rosly berkata...

Salam...Tgk Pun Dah Tahu Sedap!

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...