DAPUR KECIL KU

Khamis, 28 Oktober 2010

SPICY STICKY CHICKEN



Menu lauk nasi smlm ni sedap gak tapi mcm hana ckp lah klu pedas lagi best tp sbb kat umah ada budak kecik kenalah berkorban hu..hu..

SPICY STICKY CHICKEN WINGS

cop HANA
Source: Christine's Recipes

Bahan-bahan
8 - 10 kepak ayam-aku jumpa 1 aje kepaknya jd lain aku campur ayam potong kecik
½ sk garam bawang putih - campur bwg besar+putih
¼ sk lada hitam - tumbuk-langsung tak letak
Bahan perasa
3 sb sos tomato-tukar guna sos cili
2 sk sos Worcestershire - hana guna Lea Perrin ikut hana
Sos Tabasco secukupnya -ini pun tak letak takut pedas
Air - jika perlu-tak letak pun

Cara-cara
Bilas kepak ayam dan lapkan dengan kitchen towel. Buang hujung kepak. Taburkan garam bawang putih dan lada hitam. Perap sebentar selama 15 minit.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan ayam tadi dan balik2kan agar masak kedua2 belah dengan api sederhana. Buang lebihan minyak yang keluar dari ayam.
Tambahkan sos tomato, sos worcestershire dan tabasco. Kecilkan api dan tutup supaya masak rata. Tambah air jika perlu. masak sehingga likat. Sajikan panas.
Note:Boleh abaikan sos tobasco jika anak terlalu kecil dan tidak suka pedas. Tapi sebenarnya sos tobasco yang memberikan rasa kick dan sedap kepak ayam nih

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...