LEMON CAKE
copy ummizaihadi-homesweethome
Bahan:
100 gr butter
175 gr gula pasir (halus)
2 butir telur ayam (akak guna gred A)
4 sdm susu cair (low fat)
2 sdt baking powder
1/2 sdt soda bicarbonate
175 gr terigu (tepung gandum)
1 jeruk lemon (buah lemon)(ambil air, parut halus kulitnya)-tukar kpd oren sunkis
Cara membuat:
Siapkan loyang persegi ukuran 20x20x4 cm, oleskan margarine hingga rata. Taburi sedikit terigu (tepung gandum), ratakan...sisihkan
Kocok (Pukul) butter dan gula pasir hingga kental dan gula larut.Tambahkan telur satu persatu sambil terus kocok hingga rata.
Masukkan susu, air jeruk dan parutan kulit jeruk sambil terus dikocok hingga rata.
Tambahkan tepung terigu, baking powder dan baking soda, aduk rata. Tuang ke dalam loyang, ratakan.
Panggang (Bakar) dalam oven panas bersuhu 180 C selama 35 minit hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan, angkat dan biarkan dingin
kek ni sedap kaya dgn rasa oren tp disebabkan terlebih bahan cecair jd kek ni penyek kat tengah.lain kali klu guna oren kena lebihkan sikit tepungnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan