terliur tengok hana mkn udang aku pun wat gak ler.tak sangka plak sedap seme berselera mkn kena plak aku masak nasi goreng tom yam.memang ngam lah
copy HANA
Bahan-Bahan
20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua atau potong segitiga
minyak untuk menggoreng
Bahan Untuk Perap
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
1/2 sudu kecil halia yang diparut -tak letak rasa mcm tak sedap aje klu letak
1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil sweet chili sauce
1 sudu kecil tepung jagung
Bahan Untuk Gam(skip yg ini sbb guna air aje wat gam nya)
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)
Cara-Cara
Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce
Tiada ulasan:
Catat Ulasan