DAPUR KECIL KU

Isnin, 12 Julai 2010

ACAR BUAH

ACAR BUAH


Sumber Cheff Hanieliza

Bahan

500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil]

sedikit cili api jeruk [jika suka]

belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut]

jeruk limau



Bahan Mesin Halus

500 gm bawang kecil

10 ulas bawang putih

10 cm halia

100 gm cili kering

3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]



500 gm minyak

500 gm gula pasir

1 botol kecil cuka

1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak]



Cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.

2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.

3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat.

4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.

5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...