DAPUR KECIL KU

Isnin, 12 Julai 2010

PAIN AU LAIT


PAIN AU LAIT
Copy hana
Bahan-bahan

230g tepung gandum
60g tepung roti
125g susu segar
4g yis kering
50g telur (1 biji)
38g gula
5g garam
63g butter
Gula kasar

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
Masukkan susu, garam dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan juga telur. Kemudian tepung dan yis.
Setting menu Dough dan ONkan.
Bila adunan doh telah sebati, masukkan butter dan biarkan breadmaker terus menguli sehingga habis lebih kurang 11/2 jam sehingga kembang.
Bahagi2kan doh kepada 10 ketul dan rehatkan lebih kurang 15minit.
ambil sebiji dan canai membentuk circle atau oval, lebih kurang 8 cm. Gulungkan doh dan cantumkan. (rujuk step by Pook)
tutup doh dan biarkan naik sekali ganda lagik lebih kurang 30-40 minit.
Sebelum bakar, sapukan doh dengan campuran telur dan susu segar serta madu setitik. Kemudian guntingkan sedikit atas permukaan roti.Tabur gula.
Bakar suhu 170-180 selama 10-15min atau hingga keperangan.
Angkat dan sejukkan di atas redai.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...