COPY http://hanamemories.blogspot.com/
Bahan-bahan
• 250g tepung gandum
• 100g gula custor
• 50g gula perang
• 1/2 sk soda bikarbonat
• 11/2 sk baking powder
• 1/4 sk garam
• 75g keju cheddar - cincang kasar
• 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai
• 2 biji telur
• 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)
• 1/2 sk esen vanila
Untuk Crumb
• 50g gula perang
• 50g tepung gandum - ayak
• 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
• 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
• 1/2 sk serbuk cinnamon
Cara-cara
• Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.
• Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
• Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan mentega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
• Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
• Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
• Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
• Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih.
• Hidangkan hangat dengan secawan kopi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan