DAPUR KECIL KU

Khamis, 8 Julai 2010

MUFFIN PISANG CRUMBLE BERKEJE


MUFFIN PISANG CRUMBLE BERKEJU


COPY http://hanamemories.blogspot.com/

Bahan-bahan

• 250g tepung gandum

• 100g gula custor

• 50g gula perang

• 1/2 sk soda bikarbonat

• 11/2 sk baking powder

• 1/4 sk garam

• 75g keju cheddar - cincang kasar

• 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai

• 2 biji telur

• 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)

• 1/2 sk esen vanila

Untuk Crumb

• 50g gula perang

• 50g tepung gandum - ayak

• 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu

• 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak

• 1/2 sk serbuk cinnamon

Cara-cara

• Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.

• Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.

• Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan mentega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.

• Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.

• Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.

• Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.

• Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih.

• Hidangkan hangat dengan secawan kopi.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...