Bahan Untuk Inti:-
·300 gm daging cincang
·2 biji kentang (dipotong dadu)
·1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
·1 1/2 sudu rempah kari ayam ( ini ita tambah sendiri )ibu pun letak rempah kari jugak
.1 sudu teh serbuk lada hitam
·1 biji bawang besar (dipotong dadu)
·5 biji cili padi (hiris halus) - tak letak
·sedikit daun bawang (dihiris halus)
garam dan perasa-ini ibu tambah sendiri dlm resepi tak ckp pun
Bahan Untuk Kulit:-untuk 6 ketul(ibu dpt 5 ketul aje)
·1 cawan tepung gandum
·1 cawan air
·1 biji telor
·sedikit garam
·serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
Cara Memasak Inti:-
1.Tumiskan bawang besar hingga wangi dan kekuningan.
2.Masukkan daging dan biarkan empuk sedikit.
3.Masukkan kentang dan carrot.
4.Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
5.Masak hingga daging kering sedikit. Ketepikan.
Cara Menyediakan Kulit:-
1.Campurkan kesemua bahan kecuali serbuk roti. Kisar supaya adunan halus dan rata.
2.Panaskan kuali leper (tak perlu letak minyak). Tuangkan satu senduk adunan tadi dan angkat kuali dan lenggangkan rata seperti membuat kulit ketayap.
3.Masak dengan api perlahan.
4.Angkat dan letakkan inti di tengahnya. Gulung sikit dan lipat tepi kiri dan kanan dan gulung lagi seperti kuih ketayap.
5.Selepas itu, celupkan kuih di dalam telor yang telah dipukul sedikit.
6.Kemudian golekkan di dalam serbuk roti biar rata.
7.Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan