DAPUR KECIL KU

Isnin, 12 Julai 2010

PAU AYAM

KUEH PAU AYAM

Sumber Cheff Hanieliza
bahan.

500 gm tepung pau atau tepung gandum

1/2 s/k baking powder

1/2 s/k garam

1 s/b gula

2 s/k yeart mauripan

2 s/b shorterning

250 gm air suam

Cara

1. Gaul rata semua bahan kecuali air.

2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.

3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]

4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.

5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.

6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].

7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.

8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.

9. Panaskan kukusan.

10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.

11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.

12. Siap untuk dimakan

Inti Ayam

Bahan

300 gm isi ayam [potong dadu kecil]

3 biji kentang [dadu kecil]

1 batang lobak merah kecil [potong dadu kecil]

2 s/b serbuk kari ayam

1 cawan air

garam

gula

daun sup [racik kasar]



Bahan tumis

minyak

1 ulas bawang putih [hiris]

3 ulas bawang merah [hiris]



Cara.

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, isi ayam dan kacau rata.

3. Masukkan kentang, carrot, garam dan air.

4. Biarkan mendih dan pekat.

5. Bila telah lembut dan pekat boleh masukkan inti dalam mangkuk

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...