DAPUR KECIL KU

Sabtu, 31 Julai 2010

AYAM PONGTEH

AYAM PONG T’eh

copy mat gebu

BAHAN-BAHANNYA

800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan

1 inci halia, tumbuk halus

1 camca teh serbuk kunyit

1/2 camca teh garam

20 biji bawang merah*

8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

1/3 cawan jus asam jawa

1 inci halia, dititik

3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air

10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)

3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air

1/2 cawan taucho, dihancurkan

1 pokok daun sup, potong kasar2

1 liter air

2 camca besar kicap cair

2 camca teh kicap pekat

Sedikit gula

Hirisan daun bawang untuk hiasan



CARA MEMBUATNYA

Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.

Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.

Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...