ROTI JALA
Bahan2
3 cawan tepung gandum
3 ½ cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
sedikit garam
sedikit minyak / marjerin (utk sapu pd kuali jika guna kuali biasa ~ lebih mudah guna non stick pan)
Cara2nya
1. Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
2. Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak/ marjerin pada kuali.
3. Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai laju2 ke dalam kuali menjadi seperti jala .
4. Biarkan hingga roti jala masak & nampak agak garing di sebelah bawahnya. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
5. Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak/marjerin setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
6. Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya sebati semula daripada proses mendapan semasa menunggu roti jala masak .
7. Hidangkan bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda
Tiada ulasan:
Catat Ulasan