KUEH CARA PEDAS/BERLAUK
sumber : Kakliza
Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar ..potong dadu kecil
1 ulas bawng putih....cincang halus
1 s/b rempah kurma
1 s/k minyak utk tumis
garam
daun bawang.......mayang kecil ]
cili merah.......hiris halus ] hiasan
Daun pandan dipotong 2 dan carikkan sebagai berus
untukmenggris acuan kueh cara
Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
2. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.
Bahan untuk adunan bater:
2 cawan tepung
1 cawan santan
2 cawan air
1 biji telur
garam
pewarna kuning
Cara membuat kueh:
1. Blendkan/gaul rata semua bahan dan tapiskan.
2. Masukkan sikit adunan dalam teko yg muncung panjang
[senang nak tuang kedalam acuan kueh cara]
3. Minyakkan acuan kueh cara dengan berus daun pandan yg disediakan
4. Tuangkan adunan
5. Masukkan sesudu kecil inti daging yg disediakan
6. Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dgn tudung
periuk kecil
7. Bila agak dah masak.. angkat dan hidangkan
Disebabkan adunan tu agak byk utk makan 2 org jd aku bahagi 2 dan satu buat cara manis dan satu lg buat cara berlauk kan senang hari tu kira 2 jenis kueh ler nampak byk sikit he..he..tak yah sibuk2 nak gi pasar ramadhan beli kueh dah.Tp sememang nya tahun ni punya posa blh kira dgn jari berapa kali kita org beli kat pasar ramadhan.Aku kira selagi aku mampu buat sendiri aku akan buat melainkan aku datang angin malas jgn kata yg susah yg senang pun aku beli aje.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan