CINAMON ROLL
copy hanamemories
Bahan-bahan
210g tepung roti
56g tepung kek - hana gune tpg gandum
20g susu tepung
42g gula
1/2 sk garam
6g yis
30g telur - kocok2 - baki simpan utk sapu
85g air
84g water roux
25g butter
Filling
1 tsp serbuk cinnamon
30g gula
25g butter - cairkan
Cara-cara
Masukkan bahan2 kering kemudian bahan basah ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough. dan ONkan tunggu hingga siap dan kembang dua kali ganda.
Keluarkan doh. Tumbuh2kan bg mengeluarkan angin.
Canaikan membentuk rectangle. Sapu permukaan roti dengan butter. taburkan gula yang telah dicampur dengan serbuk cinnamon. Kemudian gulung kemas. Potong 9 bahagian setiap 3cm.
Masukkan ke dalam loyang. (hana masukkan cup) .Biarkan naik sekali ganda lagi.
Panaskan oven. Sapu permukaan roti dengan baki telur yang dicampur dengan sedikit susu segar@air. Kemudian taburkan lagi dengan serbuk cinnamon dan gula yang berbaki.
Bakar suhu 180 selama 15-20min
Sejukkan di atas redai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan