DAPUR KECIL KU

Khamis, 12 Ogos 2010

CINNAMON ROLL


CINAMON ROLL

copy  hanamemories

Bahan-bahan

210g tepung roti

56g tepung kek - hana gune tpg gandum

20g susu tepung

42g gula

1/2 sk garam

6g yis

30g telur - kocok2 - baki simpan utk sapu

85g air

84g water roux

25g butter

Filling

1 tsp serbuk cinnamon

30g gula

25g butter - cairkan

Cara-cara

Masukkan bahan2 kering kemudian bahan basah ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough. dan ONkan tunggu hingga siap dan kembang dua kali ganda.

Keluarkan doh. Tumbuh2kan bg mengeluarkan angin.

Canaikan membentuk rectangle. Sapu permukaan roti dengan butter. taburkan gula yang telah dicampur dengan serbuk cinnamon. Kemudian gulung kemas. Potong 9 bahagian setiap 3cm.

Masukkan ke dalam loyang. (hana masukkan cup) .Biarkan naik sekali ganda lagi.

Panaskan oven. Sapu permukaan roti dengan baki telur yang dicampur dengan sedikit susu segar@air. Kemudian taburkan lagi dengan serbuk cinnamon dan gula yang berbaki.

Bakar suhu 180 selama 15-20min

Sejukkan di atas redai.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...