masak tom yam ni pun ari ahad gak sbb ayam berapi tu agak pedas sikit jd aku masak tom yam ni utk kembar.Kembar klu dgn tom yam ni memang suka sgt sampai menambah2 mkn kuah nya aje lah isi dlm tu dia org tak layan pun ibu dia ni lah yg tukang mknnya.Resepi aku ni simple aje dan tak letak cili api pun sbb utk budak kan.
Tom Yam
sehiris lengkuas
1 biji bwg besar potong baji
3-4 helai daun limau purut
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan tiram
1 biji lobak yg kecil
2 btg serai di titik
1- 1 1/2 mangkuk air mengikut keperluan masing2 lah
1 s/t gula merah ni mesti ada klu tak ada memang tak jd mcm yg kedai buat
1 s/t garam jgn risau pasal masin ni sbb akan di neutralkan oleh air asam limau
1 sudu besar pes tom yam
1 biji air asam limau nipis
1 biji tomato di belah2
Cara-caranya
Masukkan kesemua bahan2 kedlm periuk kecuali air asam limau&tomato.Masak sehingga ayam td masak bila dah agak2 nak tutup api baru letak air asam limau&tomato kacau2 sikit kemudian tutup api.sedia di hidangkan
mcm biasalah guna pes ni gak.memang tak pedas klu guna pes ni
resepi ni blh pelbagaikan isi dlmnya aku buat mcm ni sbb brg2 ni aje stok dlm peti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan