DAPUR KECIL KU

Isnin, 23 Ogos 2010

SOTONG ORIENTAL


Masak lauk ni untuk sahur minggu lepas kes nya tengok kak umah sape yer kak nor klu tak silap.nampak sedap aje dan yg penting mudah jd aku pun cubalah buat memang sedap sehingga menjilat jari youuu..
mari kita lihat resepi nya
SOTONG ORIENTAL

(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan

sgt sesuai juga utk budak2 yg tak suka pedas sbb lauk ni memang tak pedas dan ada rasa manis2 sikit sbb sos2 tu ler.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...