DAPUR KECIL KU

Sabtu, 28 Ogos 2010

BLACK MUSHROOM WITH BROCCOLI CHINESE STYLE

Dah lama ngidam nak buat sayur ni hari rabu tu baru jd kesnya cari cendawan tak jumpa.gi Jusco baru jumpa.masa aku masuk n3 ni aku lupa mana dtg resepi ni jd ari ni aku cari2 baru jumpa kat sini
http://rabiatunsweettouch.blogspot.com/2010/08/black-mushroom-with-broccoli.html
 utk sesapa yg bertanya tu resepi aku ambik dr sini lah

Black Mushroom with Broccoli Chinese Style

bahan:10 biji cendawan kering
1 tbsp tepung jagung
sedikit gula
1 tbsp kicap (ni utk perap cendawan jer, nnt kena tambah lagi bila masa memasaknya)
1/2 broccoli-diptg dan dicuci bersih

untuk kuahnya:
3 tbsp kicap manis
1 tbsp kicap masin
1/2 cawan air- (ni bergantung pada jumlah cendawan)
sedikit gula-ini aku tambah sbb aku guna kicap masim aje
Cara:
1). Rendam cendawan hingga kembang dan lembut. Buang kakinya. Basuh dan perah airnya tapi biar air tu tinggal sedikit pada cendawan. Jangan ler perah hingga kering plak.
2). Kemudian, perap cendawan dengan gula, tepung jagung dan kicap manis.
3). Rebus atau stim broccoli bersama sedikit garam. Tuang broccoli tadi ke dalam bekas berisi air sejuk .Biarkan sekejap dan toskan. Susun dalam pinggan hidang. Tabur sedikit serbuk lada putih (optional).
4). Panaskan minyak, goreng cendawan hingga wangi dan berkilat. Masukkan kicap dan air (air ni biar meliputi keseluruhan cendawan tu). Tutup kuali.
5). Didihkan dengan api perlahan (lebih kurang 1/2 jam) sehingga kuahnya pekat dan airnya kering seperti masak sayur biasa.
6). Bila sudah masak, dan kuah pekat sedikit (pekat ni ikut citarasa masing2 nak pekat camner yer) tuang kuah ke atas broccoli. Sedia di hidang

Utk sayur ni rasanya lagi sedap klu brokoli tu di gaul sekejap dlm sos tu bg rata sbb klu siram aje memang tak rasa masin lah sayur tu.si kembar lah duk mkn cendawan aje sbb cendawan tu aje yg masin

RENDANG AYAM GAHARU



 Hari ni mood aku sungguh2 tak bagus.Pg2 lagi aku masuk opis nak bergaduh dgn driver.Tiap kali driver ni dtg mesti cari pasal dgn aku.Dah dia hutang lambat byr pastu bila aku ckp kete dia kena interest dia blh ckp aku main pusing2 padahal dia tu in*** yg belet-belet.Yg paling aku geram dia boleh kata you puasa klu mcm ni buat apa puasa tak payah puasa lah.main tipu2 org.masa ni lah aku hangginggggggg sgttttttt ni.Apa kena mengena dia dgn aku puasa.aku pakai perut dia ke puasa.Dah aku keje  mcm ni sistem dah tunjuk hutang dia byk tu dah tu akaun dia patutnya dah exp.bulan april skrg dah ogos dah patut lah kira bunga klu dia gi bank ingat bank nak bg potong2 ke.Bila aku ckp tak paham.Aku klu ikut hati memang dah good bye dah opis ni tp bila ingat nak cari duit sabo ajelah.Driver ni blh ketuk2 cermin kaunter apa nak tumbuk sampai pecah ke nak belasah aku.Dia asyik tunjuk statment yg bln lepas memang lah tak sama statment bulan ni apa punya bodoh lahhhhh..maaflah aku melepas perasaan pulak tp memang aku dah tahan dgn driver2 taxi kat sini selalu cari pasal.Dah hutang tu buat cara berhutanglah klu nak ckp byk gi jumpa bos.Dah lah klu aku citer lagi sakit hati.

 Mari kita tengok resepi yg aku masak minggu ni.Aku ni dah macam org mengidam plak.rasa nak mkn rendang tp tak mau rendang yg biasa buat tu nak lain sikit.dlm duk google tu jumpalah resepi mat gebu.apa lagi blk keje terus gi beli brg tp ada gak terlupa nak beli.kerisik....kerisik..takde dlm rendang ni tp aku tengok bos besar kat umah tu duk mkn sedap aje.katanya cukup rasa memang best dan yg pastinya dia mkn sorang aje sikit pun aku tak rasa.aku masak hari rabu mlm buat sahur khamis lepas tu hari khamis tu aku kena berbuka kat hotel anjuran opis ni jd tak mkn lagi lah buka smlm aku mkn nasi kerabu cap pasar ramadhan + ayam percik tak mkn gak.sahur pulak pg td bos mkn abis hu..hu..jom tengok resepi .aku masak setengah dr resepi



RENDANG AYAM GAHARU


Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
500 ml santan
2 camca besar kerisik
3 keping asam gelugor
2 camca besar rempah kari
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
5 batang serai, hiris halus
1 inci kunyit hidup
25 biji cili padi siam

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti

Rabu, 25 Ogos 2010

GULAI TELUR

Menu bukak posa hari senin ketandusan idea nak masak last2 aku msak aje gulai telur ayam ni.msk pun tak byk 3 biji utk berbuka 2 biji utk sahur.

CUSTARD JELLY

Dah berapa hari tak buat kueh(padahal baru aje sehari tak buat)smlm lepas msk asam pedas buat lah puding yg senang ni tp yg geramnya jelly pulak takde aku ingatkan ada stok jelly kat umah rupanya stok puding bkn jelly jd terpaksalah aku gunakan agar2 strip utk buat jelly tp sememangnya sedap lah custard jelly ni lg best klu mkn yg dah sejuk dr dlm peti rasa lemak2 susu tu manis2 manja gitu.senang aje aku buat pun kejap aje blk keje msk2 buat puding ni dah kul 6.30 ptg sib baik sempat keras tp bkn mkn masa buka mkn lepas solat semua baru mkn 2nd round pulak.jom try resepi ambik dr dayang jack.t.a DJ
Kastard Jeli

Dayang Jack

Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional

Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

ASAM PEDAS NYONYA

Kan aku ada beli ikan tenggiri sekeping ni kes tengok kat blog mat gebu lah asam pedas nyonya ni tu pasal berbuka smlm aku masak lauk ni.Maaf ler aku tak rasa sbb ada belacan(buat masa skrg ni nak pantang sikit mkn belacan tak tahan asyik nak menggaru aje)Bos mkn sorang2 sedap lah kot takde bunyi apa pun dia mkn.Resepi dr mat gebu.t.q cik mat

ASAM PEDAS NYONYA

MAT GEBU

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
2 kelopak sawi jeruk (optional)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
1 genggam daun kesom
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
1 hirisan nipis lengkuas
1/2 camca teh lada hitam biji (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...(sesiapa nak letak serbuk perasa pun boleh

SEAFOOD GORENG TOMYAM

Salam ni menu sahur kami pg td dah blurr nak masak apa tak tau smlm blk keje beli ikan tengiri sekeping,udang dgn sotong tp tak tau nak masak apa.Lepas tu tengok kak dapur kak nor ada resepi sotong goreng tomyam ni apa lagi aku pun cubalah memang sedap pulak mata ngantuk masa sahur pun blh celik dpt lauk ni.T.Q yer kak nor tp kita dah ubah nama sbb kita wat campur udang+sotong.Resepinya


SOTONG GORENG TOMYAM

sumber myr copy kak nor secubit garam

Bahan2
300gm sotong yg dah dibersihkan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 btg serai ~ diketuk
3 hiris lengkuas
1 sudu besar paste tomyam
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
sayuran spt: carrot, putik jagung, tomato
1 labu bawang besar ` dipotong bulat
3 - 5 bj cili api (jika nak lebih pedas)
garam dan gula
sedikit air
minyak

Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi.
Masukkan sotong dan kacau sekejap.
Masukkan lengkuas dan tomyam paste. Kacau hingga sebati.
Kemudian masukan garam dan sedikit gula. Kacau lg dan tutup kuali.
Biarkan sekejap, baru la dimasukkan sayur2. Boleh juga kalau nak guna kacang panjang dan bunga kobis. Terpulang pd citarasa masing2.
Masukkan sedikit air, supaya lauk tidak terlalu kering.
Last sekali masukkan bawang, cili api dan tomato. Kacau2 kejap, tutup api dan boleh la dihidangkan dgn nasi panas

Selasa, 24 Ogos 2010

TOM YAM

masak tom yam ni pun ari ahad gak sbb ayam berapi tu agak pedas sikit jd aku masak tom yam ni utk kembar.Kembar klu dgn tom yam ni memang suka sgt sampai menambah2 mkn kuah nya aje lah isi dlm tu dia org tak layan pun ibu dia ni lah yg tukang mknnya.Resepi aku ni simple aje dan tak letak cili api pun sbb utk budak kan.
Tom Yam
sehiris lengkuas
1 biji bwg besar potong baji
3-4 helai daun limau purut
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan tiram
1 biji lobak yg kecil
2 btg serai di titik
1- 1 1/2 mangkuk air mengikut keperluan masing2 lah
1 s/t gula merah ni mesti ada klu tak ada memang tak jd mcm yg kedai buat
1 s/t garam jgn risau pasal masin ni sbb akan di neutralkan oleh air asam limau
1 sudu besar pes tom yam
1 biji air asam limau nipis
1 biji tomato di belah2

Cara-caranya
Masukkan kesemua bahan2 kedlm periuk kecuali air asam limau&tomato.Masak sehingga ayam td masak bila dah agak2 nak tutup api baru letak air asam limau&tomato kacau2 sikit kemudian tutup api.sedia di hidangkan
mcm biasalah guna pes ni gak.memang tak pedas klu guna pes ni
resepi ni blh pelbagaikan isi dlmnya aku buat mcm ni sbb brg2 ni aje stok dlm peti.

PUDING AUSTRIA

Puding ni buat utk buka posa ahad lepas.mula2 tengok puding ni kat umah kak dayang nampak mcm sedap aje maklum lah bulan2 posa ni semua benda nampak sedap.Jd dlm duk berkira2 hari tu bila nak buat maklum lah senarai Q pun byk gak tp duk memikirkan bulan posa klu buat byk jenis sape pulak yg nak mknnya jd klu dah msak sejenis kueh dah lah jgn byk2 tu pun entah berapa lama nak perabis.Puding ni tak berapa manis sgt jd sgt sesuai utk org yg tak suka manis rasanya seakan-akan puding roti mungkin disebabkan oat tu yg membuatkan nya rasa seperti roti.masa bakar bukan main lagi naiknya sampai penuh ler loyang tu.aku guna loyang bulat 6" tu memang ngam2 aje penuh sampai atas mgkin kerana telur putih tu yg buat kan dia naik mengembang dan juga tepung naik sendiri tu tp bila dan masak makin lama makin turun sampai lah setengah loyang dah mcm bantat lah pulak aku tengok dan lg ler melepek bila dah terbalikan puding tu tp aku tak sakit hati bila tengok rupa puding tu bila dah di terbalikkan nampak cantik(alamak masuk bakul lah pulak)aku cuma guna buah peach dlm tin dgn ceri hijau.Buat ni pun kes takut buah peach tu exp. dah lama sgt aku beli buah peach tu dr thn lepas nak buat apa entah dah lupa lepas tu duk aje kat almari tu.masa kemas2 dapur baru terperasan ada buat peach tu jd aku pun buat lah.memang best walaupun nampak mcm bantat tp sebenarnya tak.Jd puding ni klu sesapa takde topping blh aje mkn dgn kuah buah peach tu sedappppp...
ini ler rupa sebijik puding austria ni(memula aku ingat kan namanya puding australia tp bila baca blk austria sik baik tak salah letak nama)mari kita tengok apa resepinya mudah sgt jom2 cuba klu tak mau cuba blh aje  suruh aku buat sediakan ongkos nya aje he..he..


Puding Austria

sumber Dayang Jack

Bahan-bahan :
200 g buah-buahan campuran dlm tin yg telah disejatkan (ikut suka) - dyg guna pic, kurma dan blueberry ibu cuma guna ceri hijau dgn pic dlm tin
1 sb minyak masak sayuran/ minyak jagung -ibu guna minyak masak SAJI aje
3 biji telur (asingkan kuning dan putihnya)
80 g gula kastor -40g guna icing sugar 40g guna gula pasir
1 sk esen vanilla
1 sb tepung naik sendiri
40 g gajus goreng (ditumbuk atau dikisar) @ serbuk badam -ibu guna gajus yg tak bergoreng pun
1 sb oatmeal
125 ml susu segar -ibu guna susu cair
sedikit pewarna jika suka. (Dyg guna pes pandan 1/2 sk) -tak letak pun

Cara-cara :

Panaskan oven pd suhu 160-170C. Lengserkan mangkuk kaserol dgn mentega (dyg guna yg berukuran 5'' x 9"). Ketepikan.
Letakkan buah-buahan di dalam mangkuk kaserol.
Pukul kuning telur dan 40 g gula hingga sebati. Masukkan oat, tepung, gajus/badam, susu, esen vanilla, pewarna dan minyak masak. Kacau lagi sebati.
Di dlm mangkuk adunan yg bersih, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan 40 g gula. Pukul lagi hingga kental. Kaupbalikkan ke dalam adunan tepung tadi.
Ratakan adunan di atas buah-buahan dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.
Setelah masak, sejukkan dulu. Kemudian, keluarkan puding dengan menterbalikkannya.
Hiaslah dgn topping kesukaan jika suka
jemput2 yer ada sikit lagi tu dlm peti ais aku sorang aje mkn bos tak minat.selamat aku blh pulun sorang2

Isnin, 23 Ogos 2010

AYAM BERAPI

Ini lah lauk atas permintaan bos masa sahur jd aku masak lagi dan aku ejas sikit bg sedap resepinya lebih kurang mcm ayam harum thai tu.Nama resepi tu bos yg bg sbb katanya rasanya sama mcm ayam berapi yg di buat oleh satu restoran yg dia biasa mkn jd aku pun letak lah nama tu sbb nak beza kan dgn ayam harum thai tu

AYAM BERAPI CHEF E


Bahan-bahan:
1 mangkuk isi ayam - potong kecil
2 batang serai - di mayang halus
4 helai daun limau purut

bahan2 hiris:

2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

bahan2 sos :

2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sambal kicap(klu takde ambik aje cili api mayang)
1 biji perahan jus limau nipis

cara:
gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam
gorengkan sehingga garing dan ketepikanpanaskan minyak
tumiskan bahan2 hiris sehingga wangi
kemudian masukkan bahan2 sos dan kacaukan rata
masukkan serai, daun limau purut dan kacaukan rata
setelah itu masukkan pula ayam goreng biarkan sebentar
padamkan api dan hidangkan

lauk ni memang sedap klu makan dgn nasi panas2

AYAM HARUM THAI

Resepi yg best sangat dan yg penting senang sgt nak masak.Ni lauk sahur semalam ler.Mula2 aku keluarkan ayam dr tempat beku bos dah jebik dah dia ckp asyik2 ayam aje takde lauk lain ke,boring lah lepas tu aku jwb dah tu nak mkn lauk apa.ni bila org tanya ckp lauk apa2 aje dah masak byk citer pulak.(aku memang suka menjawab klu laki aku komen jgn ikut perangai aku yer he..he..)Lepas tu aku ckp cuba lah dulu mkn apa rasanya.Bos tanya ayam masak kicap ke ni?aku jwb ayam masak sos.Bila dah makan ambik kau sahur mkn nasi 2 pinggan tak hengat tu..last2suruh masak lagi utk berbuka.baru dia tau penangan bini dia ni
mari tengok resepinya

AYAM HARUM THAI

sumber noreen-homecooking.blogspot

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 batang serai - dititik
4 helai daun limau purut
2 biji capsicum - belah 4 atau potong memanjang ikut suka

bahan2 hiris:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

bahan2 sos (disatukan):
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji perahan jus limau nipis

cara:
gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam
gorengkan sehingga garing dan ketepikanpanaskan minyak
tumiskan bahan2 hiris sehingga wangi
kemudian masukkan bahan2 sos dan kacaukan rata
masukkan serai, daun limau purut dan kacaukan rata
setelah itu masukkan pula ayam goreng dan capsicum
biarkan sebentar
padamkan api dan hidangkan

Dah byk jenis pes tom yam yg aku guna tp aku rasa ini yg paling best tp agak mahal sikit lah nak di bandingkan dgn jenis yg lain.Utk sebotol yg beratnya lebih kurang 450g ni rege nya dlm RM12++ itu aku beli kat TESCO klu beli kat JUSCO lagi mahal.

KUEH TEOW GORENG

Inilah geng berbuka dgn kueh cara tu.Kueh teow goreng ..alamak baru perasan kueh gak lah
aku sebenarnya nak buat kueh teow resepi shieda tp kerang lak yg tak de jd letak udang aje lah tp bila letak udang abah terus letak tepi katanya malas nak kopek udang tu ,last2 masuk tong gak alahai lain kali memang tak leh letak udang dlm kueh teow klu letak kerang laju aje dia org ni yelah kerang tak yah nak kopek ke apa telan terus aje.resepinya kat bawah ni tp lain sikit sbb byk bahan takde

KUEH TEOW GORENG

copy  shieda
1 bungkus k teow
2 sudu rata serbuk cili- bancuh ngan air
5 ulas bwg putih- tumbuk
udang/ kerang
2 biji telur
segenggam tauge
kucai
1/4 sudu teh minyak bijan
2 sudu kicap pekat
3 sudu kicap masin

cara:
tumis bwg putih , masukkan pes cili
kacau hingga wangi
masukkan minyak bijan dan kicap
masukkan telor yg dipukul sedikit
biarkan telor membeku sedikit sblm dikacau hancur
pastu masuk udang..biar jap 2 mnt
masukkan k teow, tauge dan kucai
kacau sebati..
(kalau kurang masin tambah kicap lg)
nk sedap lagi, tumbuk cili api + kicap..nyum2




ni lah gandingan menu berbuka kita org pd hari sabtu lepas.dah abis idea dah ni tak tau nak masak apa

KUEH CARA

Dah lama nak wat kueh cara berlauk ni,pinjam sarang kueh cara dgn makcik bukan main lama lagi dr belm posa sampai posa dah nak setengah bulan baru menjadi cara nya.Itu pun lauk nya aku dah masak awal2 hari simpan dlm peti he..he..bukan apa klu nak buat semua sekali harung memang tak sempat lah yelah balik keje kul 5 ptg pastu ambik budak kembar tu lagi dah kul 5.30 itu belum lagi bab2 dia org buat hal tak nak masuk kete lah tak nak balik lah nak main buai lah pendek kata memang mcm2 citer lah tong tang tong tang dah kul 6 ptg .masa ni lah baru aku nak bersilat kat dapur tu oleh kerana tu lah aku masak siap2 lauknya.resepinya aku ambik dr chef hanilieza memang menjadi lah tp lauk nya resepi aku sendiri.Aku buat kira setenagh lebih sikit dr adunan nya nak wat satu adunan mcm byk sgt tu pun aku rasa byk gak jd sempat lah aku bg kat jiran sebelah umah dah tu dia balas aku ayam bakar,ikan bakar dgn daging bakar pulak hai org memberi kita merasa lah kan.Mari tengok resepinya.
KUEH CARA PEDAS/BERLAUK

sumber : Kakliza

Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar ..potong dadu kecil
1 ulas bawng putih....cincang halus
1 s/b rempah kurma
1 s/k minyak utk tumis
garam

daun bawang.......mayang kecil ]
cili merah.......hiris halus ] hiasan

Daun pandan dipotong 2 dan carikkan sebagai berus
untukmenggris acuan kueh cara

Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
2. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.

Bahan untuk adunan bater:
2 cawan tepung
1 cawan santan
2 cawan air
1 biji telur
garam
pewarna kuning

Cara membuat kueh:
1. Blendkan/gaul rata semua bahan dan tapiskan.
2. Masukkan sikit adunan dalam teko yg muncung panjang
[senang nak tuang kedalam acuan kueh cara]
3. Minyakkan acuan kueh cara dengan berus daun pandan yg disediakan
4. Tuangkan adunan
5. Masukkan sesudu kecil inti daging yg disediakan
6. Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dgn tudung
periuk kecil
7. Bila agak dah masak.. angkat dan hidangkan
Disebabkan adunan tu agak byk utk makan 2 org jd aku bahagi 2 dan satu buat cara manis dan satu lg buat cara berlauk kan senang hari tu kira 2 jenis kueh ler nampak byk sikit he..he..tak yah sibuk2 nak gi pasar ramadhan beli kueh dah.Tp sememang nya tahun ni punya posa blh kira dgn jari berapa kali kita org beli kat pasar ramadhan.Aku kira selagi aku mampu buat sendiri aku akan buat melainkan aku datang angin malas jgn kata yg susah yg senang pun aku beli aje.

SOTONG ORIENTAL


Masak lauk ni untuk sahur minggu lepas kes nya tengok kak umah sape yer kak nor klu tak silap.nampak sedap aje dan yg penting mudah jd aku pun cubalah buat memang sedap sehingga menjilat jari youuu..
mari kita lihat resepi nya
SOTONG ORIENTAL

(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan

sgt sesuai juga utk budak2 yg tak suka pedas sbb lauk ni memang tak pedas dan ada rasa manis2 sikit sbb sos2 tu ler.

MEE UDANG

Ni menu berbuka hari khamis klu tak silap gadingan bersama dgn udang sanggul tu lah.Dah byk kali nak wat mee udang ni tp selalu aje tak menjadi tp bila dah bulan posa ni kena cari menu yg simple2 yg cepat masak dan yg senang nak masak dan yg paling2 penting yg sedap he..he..memang sedap mee udang ni kena aje dgn selera kita org ni .TQ midza@Koi yg bg resepi ni memang marbeles abis lah.mari kita lihat apa bahan2nya..


MEE UDANG - my style (utk 2-3 org mkn)

arohamizwa

Bahan2 :
10 ekor udang sedang
1 biji bawang putih*blend
2 biji bawang merah*blend
1 biji kentang sederhana besar-direbus*blend-tak letak sbb takde stok
2 sb udang kering*blend
3 sudu cili kisar/cili boh
1 biji telur
1 ketul kuib ikan bilis-letak 1/2 kiub aje
2 st tepung jagung - dicampur dgn sedikit air (optional)
sedikit minyak tuk menumis
3 cawan air
garam,gula
mee - dicelur
sayur :
karot
tomato
sawi
sudip jagung
cili padi
hiasan :
bawang goreng
daun sup
daun bawang
tahu
fishcake
limau kasturi
Cara :
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan cili kisar/cili boh dan bahan blend smpi garing/pecah minyak
2. Masukkan 2 ekor udang, kiub ikan bilis dan air biarkan sampai mendidih
3. Apabila mendidih masukkan karot,btg sawi,cili padi biarkan seketika kemudian masukkan tomato, daun sawi dan telur.
4. Masukkan tepung jagung tuk memekatkan kuah,biarkan sehingga telur masak tutup api
5. Masukkan mee dlm mangkuk kemudian kuah dan hiaskan dgn tahu,fishcake,daun bwg & sup


Bubur pulut hitam ni pun masak sekali gak jd ada 3 menu ler buka posa khamis tu.

UDANG SANGGUL

Biasanya org yg pakai sanggul tp skrg ni sbb org pun dah mcm2 pesen rambut sanggul tak laku jd udang lak yg pakai sanggul he..he..lepas ni entah apa pulak udang ni nak ambik.Udang sanggul ni best tau ranggup2 krukk..krukk..sekali rasa mcm mkn mamie pun ada nak buat pun senang lah sgt2.Ikut kan resepi kena buang kepala kulit seme tp tak cantik lak rupanya klu buang kepala jd aku cuma buang kulit tengah tinggal kepala dgn ekor pastu balut lah dgn maggie tu pasal rupanya mcm tu.Cuma aku ni bab hias menghias ni memang fail tul lah klu nak bg cantik kena suruh chef hiaskan tp chef mana ada masa nak tolong hiaskan sbb dah tukar job sibuk dgn besi pulak skrg bab dapur2 ni dah tak pandang dah.Jom kita tengok resepi yg mudah bangat ni..resepi asal dr mat gebu tu..



UDANG SANGGUL

copy rabiatunsweettouch

BAHAN-BAHANNYA :-)
12 ekor udang besar

1/2 camca teh serbuk lada hitam yang baru dikisar
Sedikit garam
2 keping mee telur "CINTAN" (aku guna manggie)
Sedikit serbuk lada hitam
Hirisan daun bawang untuk hiasan-tak letak pun
Sos pilihan

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Udang dikupas kulit, tinggalkan bahagian ekornya, buang urat belakang, cuci dan toskan. Buat hingga siap. Kemudian lap kering dengan paper towel. Lumur udang tadi dengan 1/2 camca teh serbuk lada hitam dan sedikit garam. Gaul rata dan ketepikan.
2. Celur mee telur tadi hingga lembut (aku masak maggie setengah masak aje klu masak sgt jd lembik bila dah lembik mee tu cepat putus,biar mee panJang2, jangan kerat), toskan dan gaul dengan sedikit minyak masak. Biar sejuk sedikit. Bahagikan mee tadi kepada 12 bahagian.
3. Ambil 1 ekor udang tadi dan balut dengan 1 bahagian mee, seperti sanggul. Kepal2 kan sedikit biar elok bentuknya. Alih dalam pinggan. Buat hingga siap.
4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Ambil 1 udang sanggul dan berhati2 masukkan ke dalam minyak tadi, pastikan anda menggoreng 3 atau 4 sekali goreng. Biar kuning keemasan dan gunakan api sederhana.
5. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga selesai. Tabur hirisan daun bawang dan serbuk lada hitam sebelum dihidangkan bersama sos pilihan....Selamat mencuba..

sedap ni klu wat kudap2an pun ok tp rajin ke nak wat byk2...

Sabtu, 21 Ogos 2010

BADAK BERENDAM

Badak berendam ni buat atas permintaan abah,masa hari niaga tu abah ada lah suruh aku gi beli tp aku jwb tak lulus utk aku beli klu abah beli lg tak lulus(abah ni cerewet sikit bab mknan beli ni)nanti ler ibu buat.Itu pasalnya bila dah tak niaga aku masak lah si badak ni,abah minat sgt si badak ni tiap kali bulan posa mesti kueh ni wajib di beli kat bazar tp semenjak dua menjak aku duk layan fp ni apa2 abah nak mkn aku masak sendiri.yelah baik laki mkn air tangan bini sendiri dr mkn air tangan org he..he..mama yg ckp yer sbb ni ler ubat pengasih utk suami2 dan utk anak2 sekali.(psstt..mama aku pun mcm ni tau tiap kali papa mintak nak mkn apa mesti mama masakan walaupun zaman tu maan ada tenet lagi harapkan majalah ajelah)ok tengok resepi yg aku buat ni
BADAK BERENDAM

Bahan-bahan ( -+20 biji )

Bahan doh:
1 cawan tepung pulut
160ml air(masukkan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh)
1/2 sk garam
Bahan Inti:
100g gula merah
100ml air
120g kelapa parut (putih)
1 helai daun pandan
1/2 sk garam
Bahan kuah:
500ml santan (1 biji kelapa)
2sb tepung beras
garam secukupnya
Cara-cara
Inti: Masak gula merah dan air hingga larut, masuk garam, kelapa parut dan dan daun pandan. Kacau hingga agak kering. Biar kan sejuk
Doh: Gaul tepung pulut, garam dan air secukunya hingga doh jadi lembut. Masukkan inti dan bentukkan bebola sebesar guli.
Masak air panas bila dah mendidih masukkan bebola pulut tadi bila berbola td timbul angkat dan rendam ke dlm air sejuk(tujuannya tak mau berbola ni melekat sesama sendiri)
Bancuh bahan utk kuah dlm periuk sehingga rata kemudian masukkan berbola td kedlm kuah dan masak sambil di kacau perlahan-lahan supaya tak hangit bila dah mendidih boleh lah tutup api dan sedia di hidang

NASI GORENG OREGANO(UMMIZAIHADI)


Salam ramadhan buat semua....




Harap2 seme kawan2 masih dpt meneruskan ibadah puasa dgn sempurna walaupun keadaan skrg ni musim org sakit.Tp klu dah sakit tu melarat2 tak kan nak puasa kan,cuma utk aku skrg ni alhamdulillah setiap kali puasa aku tak pernah kena sakit teruk paling apapun pening2 lalat sbb tekanan darah rendah klu kena mcm tu aku dah mula nak pitam tp bila kena mcm tu aku selalu berdoa supaya aku dpt meneruskan juga puasa hari tu sbb jika nak berganti bukan tak blh tp sempatkah kita ganti???mana tau usia kita dah tak panjang.Sedih aku tegok berita kisah 2 beranak yg kemalangan kat Trg tu klu tengok rupa kereta tu langsung dah takde rupa kereta dah tp tulah dah ajal mereka sama2 lah kita sedekahkan al-fathihah buat mereka.Itu kisah org yg aku tak kenali ini kisah dlm kaum keluarga ku pula.

     Semalam spt biasa setiap kali waktu lunch(tak kira bln posa ke idak posa)aku mesti call mama tiap2 hari tp kadang2 ada gak skip tp yg pasti mesti wajib ler setiap hari aku call klu tak aku yg call mama yg call(ni biasanya klu hari minggu ler duk umah melayan budak kembar tu sampai terlupa nak call mama).Tiba2 mama ckp ayah chik accident masa nak blk umah,terkejut jap aku.Ayah chik ni abang mama yg no 3(klu tak salah sbb sblh mama cuma ada 2 org pakcik aje satu arwah ayah ngah dan satu ayah chik yg no 1 satu aku tak tau lah mgkin meninggal masa baby aku pun ingat2 lupa sejarah keluarga mama ni he..he..blh harap punya anak) Aku tanya mcm mana blh accident,mama ckp ayah chik blk dr pasar dlm kul 10 pg bila dia nak masuk simpang ke kanan tiba2 datang motor langgar cuma yg tak pasti motor yg langgar tu dr arah mana.Klu arah yg sama motor tu yg salah klu arah yg bertentangan ayah chik yg salah,tak tau lah sbb masa aku call kul 1.30 tgh tu ayah chik blm sedarkan diri lagi.dengarnya kakinya patah tp doc masih nak buat pemeriksaan lanjut lagi takut ada masalah dalaman lain doc nak scan dgn teliti.Harap2 ayah chik cepat sedar sbb mama kata dia pun tiba2 jd gugup ja bila dgr papa bg tau abang dia accident.Musim2 raya ni selalu lah ada kemalangan aku kadang rasa takut bila nak jln jauh ni tp nak kena blk kg jauh gak tak kan nak beraya kat umah KL ni mana syok.Sbb tu setiap kali kami nak berjalan jauh abah mesti check kete betul2 lepas tu nak melangkah keluar rumah dibaca doa nak memulakan perjalanan baca doa sbb katanya doa yg kita baca tu jika ajal kita sampai kita tak akan mati dlm perjalanan kita pasti akan pulang ke rumah juga dan ajal tetap ajal
         Sekarang ni kita cite pasal masak2 pulak yer.Nasi goreng oregano ni aku teruja tengok kat dapur ummi jd bila dia tayang nasi goreng utk aiman tu aku terus cop utk buat buka posa.jd masa sahur hari khamis aku sengaja masak nasi lebih utk buat nasi goreng ni.Nasi goreng ni memang sedap bagi aku dan isi rumah lah sbb abah menambah mkn nya budak2 pun mkn mcm sedap aje takde bunyi(kembar ni klu mkn tak sedap terus ckp bu tak chedaplah).T.Q kak ummi syer this resepi.aku memang suka masuk blog kak ummi klu posa2 ni sbb menu2nya memang sesuai utk org yg bekerja bkn apa nak masak tak ambik masa sgt he..he..jom tengok resepi tp aku ada lah ejas sikit ikut keadaan semasa he..he..
 
NASI GORENG OREGANO (My Style)

sumber ummizaihadi-homesweethome

Bahan:-
3 mangkuk nasi putih
150 gm daging - dihiris nipis/kecil(ambik daging yg dah siap rebus dr gerai ler)
5 tangkai cili padi - diketuk(ibu tak letak sbb nak bg kembar mkn sekali)
1 biji bawang besar Holland - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub pati ayam
1 sudu teh lada hitam yg dikisar
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu makan dried oregano
2 tangkai cili hijau - dipotong serong
1 biji telor
1/2 batang lobak merah - dihiris halus btg mancis
1 1/2 cawan air - untuk rebus daging(tak letak sbb guna daging sup)
minyak untuk menggoreng nasi
Cara-Cara:-

Masukkan air dan daging yang telah dibersihkan di dalam kuali untuk menggoreng nasi. Rebus/masak hingga daging empuk dan air dalam kuali hampir2 kering.(ibu skip proses ni)
Bila air telah kering, terus masukkan minyak dalam kuali yang berisi daging tadi dan goreng sekejap daging.(ibu tumiskan bwg dulu kemudian baru masukkan daging)
Masukkan bawang besar dan bawang putih dan kacau hingga bawang layu.
Masukkan kiub pati ayam, lada hitam, lada sulah, lobak merah dan oregano. Kacau.
Masukkan nasi putih dan kacau rata sekejap sebelum masukkan garam secukup rasa.
Kemudian tolak nasi ketepi kuali sikit dan pecahkan telor di dalam kuali. Gaul rata dengan nasi.
Kacau balik nasi hingga nampak berasap masukkan cili hijau. Kacau rata sebentar dan tutup api. Hidangkan

ni ler menu buka posa utk hari khamis

Jumaat, 20 Ogos 2010

PERHATIAN..PERHATIAN...

KEPADA SEMUA PENDUDUK SEKITAR CHERAS ,KL ATAU SEANTERO NAK KABO NI BIHUN SUP BERCUTI BUAT SEMENTARA WAKTU DAN GERAI BIHUN SUP AKAN KEMBALI BERNIAGA SEPERTI BIASA SELEPAS CUTI RAYA

sbb2 dan penyebab gerai di tutup adalah kerana chef dah kaya...he..he..takde lah chef nak tukar profesion kejap.Keje2 utama chef iaitu tukang besi perlu di siapkan sebelum raya jd utk tidak memenatkan keadaan gerai terpaksa di tutup buat sementara waktu harap maklum semua he..he..jgn mare yer

Isnin, 16 Ogos 2010

GERAI BIHUN SUP ADA TETAMU VVIP





Pada tanggal 14 Aug 2010 lepas ada majlis penyerahan lesen penjaja oleh Dato' Syed Ali wakil rakyat bahagian cheras.Dato' Syed Ali sendiri yg menyampaikan lesen penjaja di setiap gerai dan yg bestnya setiap gerai beliau akan belanja he..he..ni yg syok nya ni kat gerai bihun sup siap2 order 10 beg gerai 2 lain tak tau ler tp nampak byk gak.semua makanan tu bkn utk diri nya tp sedekah pd penduduk2 kat situ gak

TAT NENAS GEBU


Puasa tak sampai seminggu lagi tp kueh raya dah buat he..he..buat bukan nak raya tp buat nak makan.Ni kena wat lagi ni memang sedap giler.Jd klu sape2 nak wat tat nenas kena lah cuba resepi ni memang tak kecewa punya lagi satu di nasihatkan letak dlm paper cup sbb tekstur tat ni lembut sgt2..

TART NENAS GEBU


 copy http://jasmeen.fotopages.com/?entry=1923948

Sumber : Ita-Delight

BAHAN A

250 GM BUTTER

2 STEH GULA KASTOR

2 BIJI KUNING TELUR

2 STEH ESEN VANILLA

B.

200 GM TEPUNG JAGUNG

180 GM TEPUNG GANDUM

HIASAN:

JAM NENAS SECUKUPNYA

PAPER CUP

KUNING TELUR UNTUK SAPU

1. SEBATIKAN SEMUA BAHAN A

2. MASUKKAN BAHAN B DAN SEBATIKAN MENJADI DOH YANG LEMBUT.

3. MASUKKAN KEDALAM ACUAN TART GULUNG DAN TARIK PANJANG..

4. LETAK INTI DI TENGAH DAN GULUNG.. SEBAIKNYA GUNA TART GULUNG YANG BERWARNA GOLD.

5. MASUKKAN KEDALAM PAPER CUP DAN SAPU KUNING TELUR DI ATASNYA.

6. BAKAR 25 MINIT


Aku dapat 140 biji tat saiz paper cup yg kecil tu.sedap giler tat ni blm pun 2 hari buat dah nak abis setengah bekas rasanya tak sempat raya kot tat ni kena wat 2nd round pulak klu nak buat raya

DADAR LAUK SAMARINDA

Napa lah mata aku ni mengantuk sgt2 ari ni asyik nak terkatup aje.Klu minggu lepas biasanya lepas aje sahur aku tak tido kemas rumah cuci baju seme tp hari ni gatal nak gi tido balik bangun kul 6 mandi solat subuh aku sambung tido balik punya lah ngantuknya ya allah tak tau nak ckp apa lah.Sedar dah kul7.15 dgn baju tak gosok lagi dgn baju kembar tak kemas masuk beg lagi,kelam kabut bangun bersiap.Sbbkan ngantuk ari ni takde make-up bagai natural beuty kih..kih..(mcm leh beuty).Dah lah panjang lak citer nya dlm2 ngantuk tu nak bebel gak.dah mai tengok kueh yg aku buat semalam utk berbuka.Tp aku tak pandai wat mcm kak nor dah lah tu pecah pulak bila dah gulung



DADAR LAUK SAMARINDA
copy dr rumah kak nor secubit garam

Source: Buku aneka Hidangan SARAPAN (Izah Muffin)

Bahan-bahan:

610 gm air(ibu tambah jd 700 ml sbb mcm pekat sgt)

300 gm tepung gandum

1 biji telur

1 sudu makan tepung jagung

1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)

1 sudu teh garam

Sedikit pewarna kuning

Bahan inti:

20 gm rempah kari ikan

1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)

1/2 biji kentang- yang ni saya tambah(ibu letak 1 biji kecil)

100 ml air

4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi) x letak budak tak suka pedas

2 biji bawang besar

5 sudu makan minyak masak

5 ulas bawang putih cincang

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.

2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.

3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.

4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.

5. Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.

6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.


Tips dr kak nor secubit garam
** K.Nor guna botol mayo yg aritu utk buat stripe kat atas dadar tu

Kalau sapa2 nak buat gitu, asingkan sket adunan dan warnakan dgn warna yg kontra dgn warna asas dadar.

Lepas dah lenggang dadar tu dan dah kering permukaan atasnya, picit adunan yg dlm botol mayo tu.

Biarkan hingga adunan strip masak baru la diangkat

Terbalikkan atas dulang, isikan inti dan baru la digulung.

Sebaiknya sejukkan sekejap dadar sebelum mulakan proses meletak inti dan menggulung supaya dadar kita tak pecah

Jumaat, 13 Ogos 2010

TEPUNG PELITA

Tepung pelita ni aku buat semalam,terasa pulak anak tekak ni nak mkn yg sejuk2 manis lemak2 gitu.Itu pun anak tekak terasa kes tengok kat dapur sape entah duk tayang tepung pelita versi plastik mcm yg aku buat gak.Biasa org buat guna daun pisang tp kita guna bekas plastik,takpe janji dpt buat.Tahun2 sblm ni kita org main beli aje cuma tahun ni sbb niaga kat gerai bihun sup utara jd tak sempat nak ronda2 cari mkn.Dulu masa abah niaga nasi briani kat pasar sentul memang byk masa sbb kul 6.30 ptg seme jualan abah dah clear kadang2 brg2 seme dah siap kemas masuk van.Tp kali ni tukar sikit jual bihun sup lgpun abah mcm dah tak semangat nak jual nasi briani lagi sbb org kuat nya dah takde klu kawan masih ingat kisah kawan baik abah meninggal itu lah kawan yg selalu tolong dia niaga.Ok jom layan resepi tepung pelita ni tp ni versi plastik bukan daun pisang dan bulan original terengganu klu resepi terengganu takde warna hijau tu.Aku buat 8 bekas aje jd ejas2 lah sukatan tu

resepinya aku ambik dr sini tp tak ikutlah sukatan dia ni sbb aku wat sikit aje nya

RESIPI TEPUNG PELITA

copy yatiecooking.blogspot

BAHAN-BAHAN:

Tepung Beras

Daun Pandan (dptkan pati air daun pandan)

Pewarna Hijau (jika suka)

Santan

Gula

Garam

Air

Daun Pisang dibuat acuan 4 segi / guna bekas plastik yg paling kecil

LAPISAN BAWAH

Daun Pandan dlm 10 helai dihancurkan dgn sedikit air utk dptkan pati air daun pandan

1 cwn tepung beras + 3 cwn air + air daun pandan (kalu malas nak buat nie, cuma masukkan perisan pandan + pewarna hijau skit)

sebatikan semuanya

LAPISAN ATAS

1 cwn tepung beras + 4 cwn santan + sedikit garam (utk bagi rasa lemak)

sebatikan semuanya

CARA MEMBUAT

Dimulakan dgn lapisan bawah, dimasukkan gula 1 sudu kecil ke dlm acuan daun pisang + dimasukkan lapisan bawah (bewarna hijau) memenuhi setengah acuan daun pisang

dikukus sehingga masak & dikeluarkan

Selepas lapisan bawah masak, masukkan adunan lapisan atas memenuhi acuan daun pisang & dikukus sekali lagi hingga masak.

Sudah siap & boleh le dimkn.

NASI AYAM GORENG

Kisah nasi ayam goreng ni pulak aku masak utk sahur pg semalam.mesti ada yg ckp ni rajin benor idam masak nasi berpesen pg2 buta yer.(itu pun klu ada yg ckp lah)aku kenalah masak utk sahur sbb waktu berbuka asyik duk kat gerai aje mana nak sempat masak2 nya nak beli pun kurang menepati citarasa last2 kita org buka dgn air @ kurma pastu mkn bihun sup sendiri(hai kedekut tul dia ni kan he..he...bkn kedekut nak jimat..bkn lah benornya kami tak sempat beli time nak gi beli org tengah penuh bila kita dah abis jual org lain pun tinggal dah tak berapa tu yg jd gitu tu.Ok jom layan nasi ni pulak senang aje masak pejam mata pun blh masak.Aku masak cuma 1 cawan aje kira 1/4 dr resepi ler.tocer..tocer..pd yg bg resepi yer




RESEPI NASI AYAM GORENG

Bahan-bahannya:


Bahan untuk ayam :

* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul (tak kira pun potong berapa.. belasah jek)

* 2 sudu kecil garam*

* 1 sudu besar serbuk kunyit*

* 1 sudu besar rempah kari*

Caranya=

> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)

* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi

1 sudu rempah kari

1 inci halia-tumbuk kasar

4 ulas bawang merah-tumbuk kasar

2 ulas bawang putih-tumbuk kasar

1/2 labu bawang besar-potong dadu

2 inci kulit kayu manis

2 biji buah pelaga

3 kuntum bunga lawang

sedikit kiub ayam

sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam

2 bay leaves/ daun ketumbar

4 cawan beras basmathi-cuci toskan(ibu guna beras siam wangi aje)

4 1/2 cwn air

1/2 cwn susu cair

sedikit minyak

& sedikit marjerin (MaDiHaA tambah ibu pun letak gak
Cara-Caranya:


1. Panaskan minyak & sedikit marjerin, tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.

2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.

3. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.Ibu masak guna rice cooker klu mak tau masak guna dapur gas tengok madiha yer

APPLE PUFF

Pemanis mulut sebelum puasa saje2 wat mkn sebenarnya nak mkn apple pai tp malas nak uli tepung lepas tu stok pastry puff ada jd buat aje inti apple tu masukkan dlm pastry so jadi lah mcm ni garing2 rangup2 manis2

Khamis, 12 Ogos 2010

BEBOLA TAUHU AYAM


BEBOLA TAUHU AYAM

copy mat gebu

BAHAN-BAHANNYA

1/2 cawan isi ayam, kisar halus

1 keping tauhu keras

1 biji bawang besar, dadu kasar dan goreng dengan sedikit mentega, biar sejuk

4 camca besar serbuk roti

1/2 inci halia, parut dan perah jusnya

1 ulas bawang putih, tumbuk lumat

1/2 camca teh serbuk lada hitam

Garam secukup rasa

1 pokok daun bawang, hiris halus

1 biji cili merah, buang biji, cincang halus


CARA MEMBUATNYA

Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.

Panaskan minyak,biar sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak. ambil 1/2 camca besar adunan dan bulat2kan dengan tangan, masukkan kan ke dalam minyak sederhana panas lagi, buat 8 atau 10 biji bebola.

Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda...

CINNAMON ROLL


CINAMON ROLL

copy  hanamemories

Bahan-bahan

210g tepung roti

56g tepung kek - hana gune tpg gandum

20g susu tepung

42g gula

1/2 sk garam

6g yis

30g telur - kocok2 - baki simpan utk sapu

85g air

84g water roux

25g butter

Filling

1 tsp serbuk cinnamon

30g gula

25g butter - cairkan

Cara-cara

Masukkan bahan2 kering kemudian bahan basah ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough. dan ONkan tunggu hingga siap dan kembang dua kali ganda.

Keluarkan doh. Tumbuh2kan bg mengeluarkan angin.

Canaikan membentuk rectangle. Sapu permukaan roti dengan butter. taburkan gula yang telah dicampur dengan serbuk cinnamon. Kemudian gulung kemas. Potong 9 bahagian setiap 3cm.

Masukkan ke dalam loyang. (hana masukkan cup) .Biarkan naik sekali ganda lagi.

Panaskan oven. Sapu permukaan roti dengan baki telur yang dicampur dengan sedikit susu segar@air. Kemudian taburkan lagi dengan serbuk cinnamon dan gula yang berbaki.

Bakar suhu 180 selama 15-20min

Sejukkan di atas redai.

ROTI PRATA GULUNG

Guna roti prata kemudian buat telur dadar kemudian sebelum telur masak letakkan roti prata ke dlm telur jd telur dan roti melekat bila dah masak gulungkan aje he..he..

TALAM SUJI

TALAM SUJI


Lapis bawah :

1 cawan tepung suji

3 cawan santan cair

1/2 cawan gula pasir (atau secukup rasa)

sedikit garam

sedikit pewarna kuning



Lapis atas :

3 cawan santan pekat

1 cawan tepung beras

1/2 cawan gula merah

garam

Cara:

1. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk (aku guna kuali) dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat. Kacau gunakan whisker utk dapatkan hasil kuih yg licin & halus (tak berketul2).

2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit

3. Masak gula merah dgn 1 cawan santan sambil dikacau2 hingga gula larut. Tapiskan. Adunkan semua bahan2 lapisan atas & lebihan santan tadi hingga rata.

4. Masakkan sekejap hingga naik wap dan akak pekat dan tuangkan atas lapis bawah.

5. Kukus lagi selama 20 minit. Sejukkan dan potong.

(Note: kalau buat 1 ½ adunan mcm aku... sila lebihkan masa mengukus ye

LAI CHI KANG


LAI CHI KANG

copy /suejoshua

BAHAN-BAHANNYA:

•8 biji kembang Semangkuk - direndam dengan air panas hingga kembang

•1 cawan longan Kering

•1 tin besar laici - diambil laicinya saja dan dipotong kecil

•1/2 cawan biji selasih - direndam dengan air hingga kembang

•1/2 cawan cincau - dicincang

•1/2 cawan kismis

•1 cawan gula Kundur/halwa kundur - dipotong dadu

•1 cawan gula Melaka

•1/2 cawan gula merah

•1 cawan kurma Kering Cina (warna merah)

•1/2 cawan kacang tanah - disangai tanpa minyak dan buang kulitnya

•1/2 cawan badam - disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya

CARA-CARANYA:

•Masukkan air secukupnya didalam periuk, rebus gula melaka, gula merah bersama longan kering, kacau hingga gula melaka, gula merah, gula pasir larut dan longan kering kelihatan lembut.

•Dalam bekas berlainan, masukkan kurma kering Cina bersama gula kundur, kemudian masukkan pula air rebusan tadi ke dalam bekas tersebut.

•Kacau semua bahan yang telah dicampurkan.

•Masuk kembang semangkuk, biji selasih, kismis, cincau, laici, badam dan kacang tanah.

•Kacau lagi semua bahan sehingga rata dan kalau terlalu manis bolehlah ditambah dengan air sejuk atau panas.

•bolehlah dihidangkan sejuk atau panas

AYAM TERIYAKI


AYAM PANGGANG TERIYAKI

copy mat gebu sumber rinnchan

BAHAN-BAHANNYA

3 kepingan besar ayam (mat guna bahagian peha)

3 camca besar madu

4 camca besar kicap manis

1 camca besar gula (mat guna brown sugar)

3 inci halia, diparut halus

3 ulas bawang putih, diparut halus

1 camca teh garam halus (atau secukup rasa)

CARA MEMBUATNYA

Ayam dibersihkan, kelar2. Kemudian gaul dengan semua bahan lain, simpan dalam peti sejuk dan biar perap 1 jam. Panaskan dapur arang, asingkan ayam dari bahan2 perap dan masak bahan perap tadi dengan api perlahan hingga sedikit pekat, tambah sedikit air jika perlu. Matikan api. Panggang ayam dan sapu bahan yang dimasak pekat tadi atas ayam. Panggang hingga masak. Nak tau masak, hiris sikit bahagian paling tebal pada peha ayam tadi, kalau air yang keluar jernih dan daging kelihatan putih, tanda ayam dah masak

MCM JENIS ROTI

SANDWICH AYAM

HOTDOG

Jangan salah sangka yer ni menu sarapan minggu lepas bukan ari ni tau.ari ni kita posa.Menu org malas mcm ni ler goreng aje apa yg ada masuk dlm roti dan dah tentu kenyang he..he..budak sekolah rendah pun tau buat mcm ni

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...